Ustrzyki Dolne
piątek, 5 lipca 2024

Wciąż o niej mówimy, lecz rzadko suplementujemy - co trzeba wiedzieć o witaminie C?

Wciąż o niej mówimy, lecz rzadko suplementujemy - co trzeba wiedzieć o witaminie C?

Często słyszymy, że witamina C wpływa pozytywnie na odporność. Pamiętamy, by suplementować ją, gdy łapie nas przeziębienie, jednak brak regularności może prowadzić do poważnych niedoborów. Czy wiesz, co dzieje się w organizmie, który nie otrzymuje wystarczających dawek kwasu askorbinowego? Jakie jest nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?

Zapotrzebowanie na witaminę C różni się w zależności od płci, wieku, czy stanu zdrowia. Kwas askorbinowy jest przyswajalny w około 70-80%, zatem posiłki zawierające wysokie dawki wspomnianej witaminy powinny wystarczyć, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie. Niestety, dieta obfitujące w wysoko przetworzone jedzenie sprawia, że awitaminoza staje się coraz powszechniejszym problemem. Zgodnie z zaleceniami, dzieci do 12 roku życia powinny każdego dnia przyjmować 40-50 mg witaminy C, a nastolatkowie 65-75 mg. Sugerowana dawka dla dorosłych kobiet wynosi 75 mg, a dla mężczyzn 90 mg. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta w okresie ciąży i karmienia piersią. Wyższe dawki tej witaminy powinni przyjmować także palacze, czy osoby chore na nadciśnienie. W sklepie https://mybionic.pl znajdziesz najlepsze suplementy, które zaspokoją Twoje dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.

Co się dzieje, gdy w naszym organizmie jest za mało kwasu askorbinowego?

Witaminę C trudno przedawkować, za to łatwo nabawić się jej niedoboru – wystarczy, że nasza dieta nie jest zróżnicowana. Sytuację pogarszają także używki i choroby. Zbyt niski poziom kwasu askorbinowego sprawi, że nasze samopoczucie ulegnie wyraźnemu pogorszeniu. Charakterystyczne objawy tego typu awitaminozy to na przykład:

  • spadek odporności,

  • krwawienia z nosa,

  • niedokrwistość,

  • brak apetytu,

  • ból mięśni i stawów.

Poważny niedobór witaminy C prowadzi do szkorbutu – ta choroba wiąże się z występowaniem bolesnych owrzodzeń na dziąsłach, kruchością naczyń krwionośnych, puchnięciem stawów oraz powolnym gojeniem się ran.

Witamina niezbędna dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia

Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, dlatego jej niedobór może doprowadzić do zbyt niskiego poziomu cennego mikroelementu, bez którego w organizmie rozwinie się niebezpieczna anemia. Witamina C jest jednym z silniejszych antyoksydantów, co oznacza, że ta substancja neutralizuje aktywne formy tlenu, które przyspieszają proces starzenia i mogą powodować bardzo groźne choroby, w tym nowotwory, czy schorzenia układu krążenia. Profilaktyczne przyjmowanie witaminy C okazuje się pomocne w podtrzymywaniu wysokiej oporności organizmu, a do tego skraca czas trwania sezonowych infekcji. Kwas askorbinowy wykazuje działanie przeciwhistaminowe, jednak badania wykazują, że widoczne skutki zapewnia jedynie regularna suplementacja – przyjmowanie podwyższonych dawek witaminy dopiero po pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia z reguły nie przynosi oczekiwanych efektów.

Najlepsze źródła witaminy C

Wysokie dawki witaminy c znajdziemy w owocach i warzywach – nie tylko tych kwaśnych. Bogate źródła kwasu askorbinowego to:

  • acerola,

  • czarna porzeczka,

  • pietruszka,

  • papryka,

  • kalafior i brokuły,

  • truskawki i maliny,

  • kapusta,

  • kiwi

  • cytrusy.

Chociaż cytryna jest uważana za jedno z najlepszych źródeł witaminy C, to pod tym względem zdecydowanie przegrywa z acerolą, która w 100 gramach owocu zawiera aż 1400-2500 mg kwasu askorbinowego. W żółtym cytrusie znajdziemy jedynie 40-60 mg wspomnianej substancji.