Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / bez mięsne

„Pańskie kotki”

Dziś mamy mini omlety z konfiturą z rokitnika, bitą śmietaną, borówką leśną i polewą czekoladową – tak zwane „pańskie kotki”, które proponujemy z nutką aromatu z kocimiętki. Dla smakoszy podajemy przepis na 6 porcji.

„Pańskie kotki”
fot. Barbara Mrozek-Chrobak

Składniki:

Produkty: Konfitura z rokitnika lub inna, bita śmietana, owoce, polewa czekoladowa.

Ciasto: 0,5 l mleka, 1/2 szklanki wody, 4 całe jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru kryształ, 1 opak. cukru waniliowego, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, mąka pszenna.

Wykonanie: Wystrzyknie składniki, ale bez mąki roztrzepujemy blenderem. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito mąkę, do momentu gdy ciasto będzie zawiesiste. Ma mieć konsystencję ciasta na racuchy czyli gęstsze niż naleśnikowe. Rondel z ciastem odstawiamy na 20 min. Przygotowujemy patelnię o średnicy 12 cm, pokrywkę oraz olej. Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę tłuszczu i wylewamy warstwę ciasta na grubość mniej więcej 0,6 milimetra. Nakrywamy pokrywką i podpiekamy do momentu aż spód nam się zrumieni a wierzch zetnie. Obracamy placuszek i opiekamy drugą stronę – już nie musimy przykrywać. Ciasto jest lekko słodkie i najlepiej smakuje z konfiturą oraz dodatkami.
Smacznego!

Sposób przygotowania:

Autor przepisu: B.M.C.
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...