Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / bez mięsne

Knysze od „Żukowian”

Przepis na przepyszne knysze z nadzieniem z pieczarek łąkowych z sosem czosnkowym otrzymaliśmy od gospodyń z zespołu „Żukowianie”. Pyszne knysze mogą być również podawane z serem na słodko.

Knysze od „Żukowian”
czas przygotowania: 45
fot. Żukowianie

Składniki:

Składniki na ciasto:

- 0,5 kg mąki,

- 0,5 l śmietany kwaśnej,

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

- sól do smaku.

Składniki farszu:

- Pieczarki łąkowe,

- cebula,

- przyprawy do smaku.

Sos czosnkowy:

- 0,5 l śmietany,

- 5 ząbków czosnku,

- cukier i sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Farsz przygotować wysmażając pieczarki i cebulkę na oleju. Ciasto wyrobić na tzw. wolną masę, wykrawać i formować jak pierogi. Piec w piekarniku na blasze lub smażyć jak pączki w głębokim oleju.

Autor przepisu: zespół Żukowianie
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...