Przepis na przepyszne knysze z nadzieniem z pieczarek łąkowych z sosem czosnkowym otrzymaliśmy od gospodyń z zespołu „Żukowianie”. Pyszne knysze mogą być również podawane z serem na słodko.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 l śmietany kwaśnej,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- sól do smaku.
Składniki farszu:
- Pieczarki łąkowe,
- cebula,
- przyprawy do smaku.
Sos czosnkowy:
- 0,5 l śmietany,
- 5 ząbków czosnku,
- cukier i sól do smaku.
Farsz przygotować wysmażając pieczarki i cebulkę na oleju. Ciasto wyrobić na tzw. wolną masę, wykrawać i formować jak pierogi. Piec w piekarniku na blasze lub smażyć jak pączki w głębokim oleju.