W Lesku zakończyły się 22. Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa Agrobieszczady. To jedna z barwniejszych i najsmaczniejszych imprez w regionie, na który co roku zjeżdżają setki wystawców i producentów zdrowej regionalnej żywności.
Agrobieszczady to jedna z najstarszych imprez w naszym regionie, która promuje wytwórców zdrowej żywności z terenu Bieszczadów. Targi są okazją do zaprezentowania naszych bieszczadzkich tradycji kulinarnych, których na naszym terenie jest wiele. Podczas imprezy odbywają się też trzy konkursy, w których nagradzani są najlepsi wytwórcy tradycyjnego jadła z naszego regionu.
- Nie byłem na niej lat kilka i widzę wyraźnie dobry kierunek zmian - zapraszane są na to wydarzenie dobrze przygotowane - w większości - zespoły KGW oraz przedstawiciele firm, które rzeczywiście wytwarzają żywność oparta o tradycję i jakość - naszą podkarpacką – mówi Krzysztof Zieliński, jeden z jurorów oraz pomysłodawca Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”.
Z runa leśnego
Pierwszy z konkursów ocenia napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) i produkty z runa leśnego. Spośród 54 zgłoszonych wyrobów jury nagrodziło i wyróżniło:
I miejsce - Bożena Wisła z Gospodarstwa Agro Eko Turystyczno-Edukacyjnego w Bukowcu za pastę z czosnku niedźwiedziego,
II miejsce – Krystyna Wronowska z gospodarstwa agroturystycznego we wsi Rybne za nalewkę z owoców czarnego bzu,
III miejsce – Izabela Łysikowska z Krzeszowa za jałowcówkę krzeszowską.
Wyróżnienia otrzymały:
- brusznica z gruszką dzieło Janiny Czaban z Nowej Sarzyny,
- ocet z derenia od Mariusza Bednarza z Przemyśla,
- pierogi z borówkami leśnymi od Piotra Kusza z Chmielnika
- Ja osobiście wyróżniłem także Lucynę Cwynar z Gospodarstwa Ekologicznego Zuza z Zabratówki za wyjątkowa w smaku marmoladkę z owoców dzikiej róży – dodaje Krzysztof Zieliński.
W Lesku docenili także wędliny
Na targach miał miejsce jeden z ważniejszych konkursów dla branży wędliniarskiej - Konkurs oceniający wędliny i wyroby wędliniarskie z dodatkiem dziczyzny.
W tym przypadku jury konkursu nagrodziło:
I miejsce za kiełbasę sielską z dzika dla firmy Wyrób wędlin Bogusław Szymański z Nowego Sioła,
II miejsce za kiełbasę myśliwską z dzika dla Zakładu masarskiego Nempol z Markowej,
III miejsca za pasztet z zająca dla Grzegorza Wiśniewskiego z Budziwoja-Rzeszów.
Wyróżniono także niezwykle rzadki smalec myśliwski z dzika od Agnieszki Kędry z KGW Humniska.
Agrobieszczady stoją dziczyzną
Ostatnia – ale nie mniej ważą listą laureatów konkursu są zwycięzcy konkursu na dania i potrawy z dziczyzny.
Spośród zgłoszonych wyrobów jury nagrodziło i wyróżniło:
I miejsce – Zygmunt Osip z Masarni Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip z miejscowości Wierzawice za udziec z dzika,
II miejsce – Wiesława Szpond z Połomi za gulasz z dzika,
III miejsce – Maria Florek z Manasterza za potrawkę z sarniny.
Wyróżnienia otrzymały:
- pieczeń faszerowana z dzika – dzieło Teresy Czech z KGW Stara Wieś (gm. Brzozów),
- pasztet myśliwski z Zakładu Mięsnego Jasiołka z Dukli.
fot. K. Zieliński/podkarpackie.smaki/