Ustrzyki Dolne
poniedziałek, 31 lipca 2017

Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria

Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria

W Lesku zakończyły się 22. Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa Agrobieszczady. To jedna z barwniejszych i najsmaczniejszych imprez w regionie, na który co roku zjeżdżają setki wystawców i producentów zdrowej regionalnej żywności.

Agrobieszczady to jedna z najstarszych imprez w naszym regionie, która promuje wytwórców zdrowej żywności z terenu Bieszczadów. Targi są okazją do zaprezentowania naszych bieszczadzkich tradycji kulinarnych, których na naszym terenie jest wiele. Podczas imprezy odbywają się też trzy konkursy, w których nagradzani są najlepsi wytwórcy tradycyjnego jadła z naszego regionu.

- Nie byłem na niej lat kilka i widzę wyraźnie dobry kierunek zmian - zapraszane są na to wydarzenie dobrze przygotowane - w większości - zespoły KGW oraz przedstawiciele firm, które rzeczywiście wytwarzają żywność oparta o tradycję i jakość - naszą podkarpacką – mówi Krzysztof Zieliński, jeden z jurorów oraz pomysłodawca Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”.

Z runa leśnego
Pierwszy z konkursów ocenia napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) i produkty z runa leśnego. Spośród 54 zgłoszonych wyrobów jury nagrodziło i wyróżniło:
I miejsce - Bożena Wisła z Gospodarstwa Agro Eko Turystyczno-Edukacyjnego w Bukowcu za pastę z czosnku niedźwiedziego,
II miejsce – Krystyna Wronowska z gospodarstwa agroturystycznego we wsi Rybne za nalewkę z owoców czarnego bzu,
III miejsce – Izabela Łysikowska z Krzeszowa za jałowcówkę krzeszowską.
Wyróżnienia otrzymały:
- brusznica z gruszką dzieło Janiny Czaban z Nowej Sarzyny,
- ocet z derenia od Mariusza Bednarza z Przemyśla,
- pierogi z borówkami leśnymi od Piotra Kusza z Chmielnika
- Ja osobiście wyróżniłem także Lucynę Cwynar z Gospodarstwa Ekologicznego Zuza z Zabratówki za wyjątkowa w smaku marmoladkę z owoców dzikiej róży – dodaje Krzysztof Zieliński.

W Lesku docenili także wędliny
Na targach miał miejsce jeden z ważniejszych konkursów dla branży wędliniarskiej - Konkurs oceniający wędliny i wyroby wędliniarskie z dodatkiem dziczyzny.
W tym przypadku jury konkursu nagrodziło:
I miejsce za kiełbasę sielską z dzika dla firmy Wyrób wędlin Bogusław Szymański z Nowego Sioła,
II miejsce za kiełbasę myśliwską z dzika dla Zakładu masarskiego Nempol z Markowej,
III miejsca za pasztet z zająca dla Grzegorza Wiśniewskiego z Budziwoja-Rzeszów.
Wyróżniono także niezwykle rzadki smalec myśliwski z dzika od Agnieszki Kędry z KGW Humniska.

Agrobieszczady stoją dziczyzną
Ostatnia – ale nie mniej ważą listą laureatów konkursu są zwycięzcy konkursu na dania i potrawy z dziczyzny.
Spośród zgłoszonych wyrobów jury nagrodziło i wyróżniło:
I miejsce – Zygmunt Osip z Masarni Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip z miejscowości Wierzawice za udziec z dzika,
II miejsce – Wiesława Szpond z Połomi za gulasz z dzika,
III miejsce – Maria Florek z Manasterza za potrawkę z sarniny.
Wyróżnienia otrzymały:
- pieczeń faszerowana z dzika – dzieło Teresy Czech z KGW Stara Wieś (gm. Brzozów),
- pasztet myśliwski z Zakładu Mięsnego Jasiołka z Dukli.

fot. K. Zieliński/podkarpackie.smaki/

 

Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
Agrobieszczady wyróżniły tradycjne kulinaria
autor: oprac.paba
źródło: www.facebook.com/podkarpackie.smaki/


powiązane artykuły: