W Lesku odbyły się Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa „Agrobieszczady 2015”. Wśród ponad stu wystawców zaprezentowali się producenci żywności, artyści i rękodzielnicy, instytucje związane z rolnictwem oraz leśnicy. W tym roku odbywał się też konkurs Podkarpackie Smaki Myśliwskie, do którego zgłoszono kilkadziesiąt potraw w trzech kategoriach.
Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa „Agrobieszczady 2015” odbyły się po raz 20. Podobnie jak w poprzednich edycjach, także i teraz można było posłuchać lokalnego folkloru czy spróbować tradycyjnych podkarpackich wyrobów, które w tym roku koncentrowały się wokół dziczyzny. Podczas dwudniowej imprezy wystawienniczej odbyły się również pokazy zwierząt hodowlanych oraz rzemiosła regionalnego.
- Jesteśmy bardzo zadowoleni z tegorocznej edycji, a z roku na rok gama wystawców się zmienia i mam wrażenie, że region bieszczadzki staje się co raz bardziej zasobniejszy – mówił Czesław Gawłowski, dyrektor Targów Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa „Agrobieszczady 2015”, dla TVP Rzeszów.
Imprezę, która odbyła się 1-2 sierpnia w Lesku, zorganizowały: Samorząd Województwa Podkarpackiego, Powiat Leski oraz Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krośnie. W uroczystym otwarciu targów oprócz przedstawicieli organizatorów, uczestniczyła wicewojewoda podkarpacki Grażyna Borek. Organizatorzy szacują, że tegoroczną edycję targów, która odbyła się w obiektach Zespołu Szkół Technicznych i Artystycznych zwiedziło ok. 12 tys. gości.
- Targi powstały po to by promować zdrowe produkty z naszego regionu i naszych producentów. Osobiście jestem zwolennikiem zdrowego odżywiania się, ale z zachowaniem zdrowego rozsądku. Jednak ludzie odżywiają się co raz gorzej, a jesteśmy tym co jemy – mówił Andrzej Olesiuk, starosta leski dla TVP Rzeszów.
(Więcej w GB 16)