Często słyszymy, że witamina C wpływa pozytywnie na odporność. Pamiętamy, by suplementować ją, gdy łapie nas przeziębienie, jednak brak regularności może prowadzić do poważnych niedoborów. Czy wiesz, co dzieje się w organizmie, który nie otrzymuje wystarczających dawek kwasu askorbinowego?
Jakie jest nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?
Zapotrzebowanie na witaminę C różni się w zależności od płci, wieku, czy stanu zdrowia. Kwas askorbinowy jest przyswajalny w około 70-80%, zatem posiłki zawierające wysokie dawki wspomnianej witaminy powinny wystarczyć, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie. Niestety, dieta obfitujące w wysoko przetworzone jedzenie sprawia, że awitaminoza staje się coraz powszechniejszym problemem. Zgodnie z zaleceniami, dzieci do 12 roku życia powinny każdego dnia przyjmować 40-50 mg witaminy C, a nastolatkowie 65-75 mg. Sugerowana dawka dla dorosłych kobiet wynosi 75 mg, a dla mężczyzn 90 mg. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta w okresie ciąży i karmienia piersią. Wyższe dawki tej witaminy powinni przyjmować także palacze, czy osoby chore na nadciśnienie. W sklepie https://mybionic.pl znajdziesz najlepsze suplementy, które zaspokoją Twoje dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.
Co się dzieje, gdy w naszym organizmie jest za mało kwasu askorbinowego?
Witaminę C trudno przedawkować, za to łatwo nabawić się jej niedoboru – wystarczy, że nasza dieta nie jest zróżnicowana. Sytuację pogarszają także używki i choroby. Zbyt niski poziom kwasu askorbinowego sprawi, że nasze samopoczucie ulegnie wyraźnemu pogorszeniu. Charakterystyczne objawy tego typu awitaminozy to na przykład:
- spadek odporności,
- krwawienia z nosa,
- niedokrwistość,
- brak apetytu,
- ból mięśni i stawów.
Poważny niedobór witaminy C prowadzi do szkorbutu – ta choroba wiąże się z występowaniem bolesnych owrzodzeń na dziąsłach, kruchością naczyń krwionośnych, puchnięciem stawów oraz powolnym gojeniem się ran.
Witamina niezbędna dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia
Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, dlatego jej niedobór może doprowadzić do zbyt niskiego poziomu cennego mikroelementu, bez którego w organizmie rozwinie się niebezpieczna anemia. Witamina C jest jednym z silniejszych antyoksydantów, co oznacza, że ta substancja neutralizuje aktywne formy tlenu, które przyspieszają proces starzenia i mogą powodować bardzo groźne choroby, w tym nowotwory, czy schorzenia układu krążenia. Profilaktyczne przyjmowanie witaminy C okazuje się pomocne w podtrzymywaniu wysokiej oporności organizmu, a do tego skraca czas trwania sezonowych infekcji. Kwas askorbinowy wykazuje działanie przeciwhistaminowe, jednak badania wykazują, że widoczne skutki zapewnia jedynie regularna suplementacja – przyjmowanie podwyższonych dawek witaminy dopiero po pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia z reguły nie przynosi oczekiwanych efektów.
Najlepsze źródła witaminy C
Wysokie dawki witaminy c znajdziemy w owocach i warzywach – nie tylko tych kwaśnych. Bogate źródła kwasu askorbinowego to:
- acerola,
- czarna porzeczka,
- pietruszka,
- papryka,
- kalafior i brokuły,
- truskawki i maliny,
- kapusta,
- kiwi
- cytrusy.
Chociaż cytryna jest uważana za jedno z najlepszych źródeł witaminy C, to pod tym względem zdecydowanie przegrywa z acerolą, która w 100 gramach owocu zawiera aż 1400-2500 mg kwasu askorbinowego. W żółtym cytrusie znajdziemy jedynie 40-60 mg wspomnianej substancji.