Już po raz kolejny przepis do naszego bieszczadzkiego kącika kulinarnego przesłał znany i ceniony kucharz z Cisnej - Krzysztof Antoniszak. W swojej karczmie Krzysiek przygotowuje potrawy z regionu według przepisów z Książki Kucharskiej Bojkowszczyzny i Łe
PSTRĄG BOJKOWSKI
Składniki:
- pstrąg - ok. 0,5 kg,
- czosnek - 4 ząbki,
- ocet winny - 1 łyżka,
- sól,
-chrzan - 1 łyżeczka,
- pietruszka - 3 łyżki,
- jabłko - 1 szt,
-woda - ok.1 l.
Rybę oprawić, pokroić w dzwonki, włożyć do rondla, zalać wodą. Gotować na małym ogniu
około 20 min. Czosnek i chrzan rozetrzeć, wymieszać z octem, wrzucić do rondla i zagotować. Rondel zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na godzinę. Jabłko zetrzeć na grubej tarce, posypać rybę. Lekko podgrzać. Posypać rozdrobnioną pietruszką, podawać z karpatką lub szmyrglówką.
Więcej bieszczadzkich przepisów Krzyśka znajduje się w jego książce kucharskiej „Kuchnia Bieszczadu”, a osoby nie lubiące gotować mogą pójść na skróty i wybrać się do Szymkówki w Cisnej, gdzie sam autor serwuje tradycyjne bieszczadzkie przysmaki. FB/Szymkówka Bieszczady Cisna.