Kolejny przepis dostaliśmy od Ewy Sidor. Pani Ewa proponuje naszym czytelnikom bardzo stary przepis z kuchni Bojków i Łemków. Nazwa przepisu jest oryginalna. Nasza czytelniczka uważa, że warto mieszkańcom przybliżać i prezentować wspaniałą, starą kuchnię
Kartok Ustrzycki
Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę - dawniej przecierano przez sito. Cebulę obrać , posiekać i zeszklić na maśle - cebulkę dodać do ziemniaków. 2 jajka ugotować na twardo. Jedno jajko wbić do masy ziemniaczanej. Ugotowane jajka na twardo posiekać dodać do masy. Doprawić solą , gałką i pieprzem do smaku. Wyrobić masę . Formować małe kotlety. Obtoczyć je w mące potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na złoto. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną .
Przepis znajduje się na blogu http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/