Od dwóch tygodni można codziennie odwiedzać budynek Bieszczadzkiego Centrum Dziedzictwa Kulturalnego "Fanto" w Ustrzykach Dolnych. Pomiędzy 10:00 a 18:00 uruchamiany jest pokaz na sali multimedialnej. Niezależnie od tej atrakcji, "Fanto" to również miejsce, gdzie odbywają się różnego rodzaju wydarzenia. W minioną środę zorganizowany został wykład poświęcony przeszłości Bieszczadów oraz warsztaty kulinarne.
W dniu 28 sierpnia w Bieszczadzki Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbyła się prelekcja dra Łukasza Bajdy pt. „Bieszczady wielokulturowe”. Następnie wszyscy zgromadzeni wzięli udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem „Kuchnia bieszczadzka – dziedzictwo wielu kultur”. Przedmiotem warsztatów prowadzonych przez pana Bogumiła Bajdę, kucharza zatrudnionego w jednym z rzeszowskich czterogwiazdkowych hoteli było danie z pstrąga. Uczestnicy mogli zarówno spróbować swoich umiejętności kulinarnych, jak również wysłuchać wielu anegdot i porad wygłaszanych przez prowadzącego zajęcia. Wykład i warsztaty zorganizowała Fundacja Misji Obywatelskiej oraz „Uniwersytet Ludowy – o tradycji i o przyszłości” we współpracy z Bieszczadzkim Centrum Dziedzictwa Kulturowego „Fanto” w Ustrzykach Dolnych.
BCDK