Podkarpacki Szlak Kulinarny wraz z Bieszczadzką Trasą Kulinarną i Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku znalazły się na liście nominowanych w konkursie „7 nowych cudów Polski” National Geographic Traveler. Zapraszamy do głosowania!
Miesięcznik National Geographic Traveler oraz strona www.7cudow.national-geographic.pl tworzą nową listę „7 Nowych Cudów Polskich”. Z każdego województwa wybrano po dwa najciekawsze i najatrakcyjniejsze miejsca lub produkty turystyczne.
Wśród nominowanych z Podkarpacia znalazł się Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki i Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku, i to te dwie atrakcje toczą bój o zwycięstwo z pozostałymi 30 z terenu całej Polski. Głosowanie trwa do 31 sierpnia br. Ale co ważne: każdy uczestnik Plebiscytu może zagłosować i wziąć udział w konkursie raz na 24 godziny.
- Głosujcie na Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki administrowany przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia” – zachęca Krzysztof Zieliński, animator Szlaku. - Znajdują się na nim gospody, zajazdy, oberże, karczmy, szynki, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, cukiernie i winnice. Najcenniejsze obiekty z szeroko rozumianej gastronomi w Podkarpackiem. A także te w Bieszczadach, bo jest tu tak wiele dobrych obiektów gastronomicznych, że utworzyliśmy specjalna Trasę Bieszczadzką, którą tworzy 20 restauracji i gospodarstw agroturystycznych.
Cały pomysł promocji miejsc na Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki polega na promowaniu wydobytych często z niepamięci dawnych dań i potraw. Jeśli chcemy spróbować prawdziwej kuchni myśliwskiej czy staropolskiej jedźmy do zamków w Dubiecku czy Krasiczynie, Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej albo do Wilczej Jamy w Smolniku nad Sanem. Unikalny Placek Gigant z jagodami znajdziemy tylko w jednym miejscu w Polsce – w Chacie Wędrowca w Wetlinie. Genialne pierogi z dziczyzną czekają na nas w restauracji Pałacu Polanka w Krośnie, a dołma tatarska w Gościńcu w Starym Siole w Wetlinie. Pieczoną gicz baranią, której smak zostanie na zawsze w pamięci zamówicie w Zajeździe Pod Caryńską w Ustrzykach Dolnych, a unikalne dania kuchni lasowiackiej z terenu Puszczy Sandomierskiej szukajcie w Restauracji Magnackiej w Baranowie Sandomierskim i w Karczmie Polskiej w Mielcu.
Link do głosowania: http://7cudow.national-geographic.pl/